Leder – Vele soorten leder

Leder - Vele soorten leder
Glad leder, dik leder en antiek leder
De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.

Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt met dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent.

Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.

Leder is een natuurproduct
Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en daardoor bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kledij en meubelen. Leder heeft traditie. Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder, een moeizame en lange weg wordt hierbij afgelegd. De prijs van het leder wordt bepaald door de grootte en de gaafheid van de dierenhuid. Leder is levend materiaal dat ademt en flexibel is. Nerven, poriën, littekens, insectenbeten, kleurverschillen,… maken elk stuk leder uniek.

Vol-aniline leder
Vol-aniline leder krijgt uitsluitend een vatverving zonder beschermlaag. Het is de meest natuurlijke ledersoort, is bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar. Hogere prijsklasse en gevoeliger voor vlekken en zonlicht.

Semi-aniline leder
Semi-aniline leder is een prachtige, soepele leersoort met een duidelijke combinatie van de praktische positieve kenmerken van gedekt leder en de natuurlijke uitstraling en comfort van vol-aniline leder. Voor de milde afwerkingsbehandeling worden alleen organische pigmenten gebruikt die het leder iets beter beschermen tegen vuil, omgevingsinvloeden en veroudering dan bij vol-aniline leder, en die er voor zorgen dat dit leder gelijkmatiger van kleur wordt. Midden prijsklasse.

Gedekverfd leder
Gedekverfd leder, of gedekt leder, is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf leder (zonlicht, vuil, vocht, etensresten,…). Om fouten in het leder te corrigeren wordt de bovenlaag vaak gepolijst, waarna er een kunstmatig nerfpatroon op wordt aangebracht. Gedekt leder heeft goede, stabiele gebruikseigenschappen, daarom is deze ledersoort ideaal voor een gezin met kinderen. Goede prijs/ kwaliteitsverhouding, meestal in de iets lagere prijscategorieën.

Splitleder
Splitleder is een bovenhuid die nog een keer geplitst wordt om daarna voorzien te worden en een polyurethaanlaag en diverse verflagen. Splitleder heeft een kunstmatig geprinte nerfstructuur en is meestal erg stug door de vele lagen aangebrachte producten. Splitleder wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt op zittingen, armleunen of de voorrug, maar kan wel gebruikt worden om grote rechte oppervlaktes zoals de achterkant en de zijkanten te bekleden.

Geschuurd leder daim (suède) en nubuck
Zoals hoger aangegeven wordt daim of suède aan de vleeskant aangeschuurd of opgeruwd. Om daim te bekomen wordt de onderkant van de gelooide huid geschuurd. Daim is zacht en fluweelachtig. Nubuck leder is eveneens een ‘geschuurd leder’ dat geslepen wordt aan de nerfzijde (waar voor het looien de beharing of de wol was). Het is een fijn, edel, fluweelachtig leder, en gevoeliger voor vuil dan daim, omdat de vezels iets korter zijn