Info, Nieuws

Meubelonderhoud: Hoe hout best onderhouden?

Meubelonderhoud: Hoe hout best onderhouden?

Meubelonderhoud: Hoe Hout Best Onderhouden?

Er bestaan op deze wereld ongeveer 30.000 tot 40.000 houtsoorten, slechts een 600 hiervan zijn in de handel verkrijgbaar. Elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Hout ten behoeve van de meubelindustrie is veelal afkomstig van naaldbomen (oa. Nederland en Scandinavië) en loofbomen (oa. Verenigde Staten, Europa en Azië).

Naaldbomen kenmerken zich door een snelle groei waardoor het een zachtere houtsoort is, voorbeelden zijn spar, vuren en grenen. Loofbomen groeien traag, met als gevolg dat het hout veel harder is, voorbeelden zijn eiken, berken, beuken, kersen en tropische houtsoorten zoals teak, bangkirai en sisam.

De waarde van hout wordt bepaald door zijn hardheid en gewicht. Zachte houtsoorten zoals spar, grenen en els worden omwille van hun gunstige prijsklasse meestal in natuurlijke staat voor massieve meubelen gebruikt. Middelharde houtsoorten zijn es, beuk en notelaar. De beuk is geschikt voor parketvloeren en voor het massieve frame van beklede meubelen. De es en het dure notenhout worden vaak tot fineerhout verwerkt. Harde houtsoorten zoals kerselaar en eik zijn bijzonder waardevol. Beide worden zowel voor massieve meubelen als voor fineerplaten gebruikt.

HOUT – Massief, Fineer of Platen

Meubelen in massief hout
Alleen wanneer de stijlen, de zijwanden, de bodem, de fronten én de plint van massief hout zijn, mag een meubel massief genoemd worden. Is dit niet zo, dan is er sprake van deels massieve meubelen waarvan afzonderlijke bestanddelen uit vezel-, spaan- of multiplexplaten kunnen bestaan.

Fineerplaten
De meeste meubelen zijn vervaardigd uit een moderne mix van massief hout en fineerplaten. Fineerplaten worden vervaardigd uit hoogwaardige boomstammen. Deze worden in dunne lagen gesneden en vervolgens op een grondplaat gelijmd. Naargelang de snijrichting ontstaan zo de meest uiteenlopende vlammen, die elk meubelstuk uniek maken. Fineer wordt meestal gebruikt op grote oppervlaktes en zal minder snel scheuren vertonen dan massief hout.


Platen in houtmateriaal
MDF-platen
MDF staat voor ‘middeldichte vezelplaat’. Houtvezels en bindmiddelen worden in een verhouding van 9-1 vermengd, heet gedroogd en onder hoge temperatuur en druk tot platen geperst. Het plaatoppervlak wordt met folie gecoat of gelakt. MDF platen zijn leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Multiplexplaten
Multiplexplaten bestaan uit fineerplaten van een verschillende sterkte die kruiselings worden gelijmd en geperst. Op die manier wordt een hoge hardheid bereikt. Meubelplaten worden gemaakt van extreem stabiele multiplexplaten met minstens één fineerlaag aan elke kant en een tussenlaag bestaande uit aan elkaar gelijmde houtbalken.

Spaanplaten
Het bij de houtverwerking ontstane resthout wordt samen met sprokkelhout tot een houtmassa verwerkt, gedroogd, met lijmharsen vermengd en dan onder hoge druk tot spaanplaten geperst die duurzaam en nagenoeg krimpvrij zijn.

Hout onderhoudstips
Algemene onderhoudstips voor alle houtsoorten
Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water! Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es neemt u beter niet met water af. Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Een boek dat constant op dezelfde plek ligt, verhindert op deze plaats het verdonkeren van het hout. Bijzonder sterk verdonkerende houtsoorten zijn grenen, spar en den.