HOUT Algemene onderhoudstips voor alle houtsoorten

Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water! Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es neemt u beter niet met water af. Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Een boek dat constant op dezelfde plek ligt, verhindert op deze plaats het verdonkeren van het hout. Bijzonder sterk verdonkerende houtsoorten zijn grenen, spar en den.

Gelakte oppervlakken
Gelakte oppervlakten poets je best door er met een vochtige doek over te gaan en droog na te wrijven. Gebruik in geen geval politoeren of sprays, deze zullen de lak aantasten. Let erop dat rubberen glijders, bijvoorbeeld onder stereoinstallaties, steeds met vilt zijn afgedekt. Zo vermijd je zwarte strepen bij het verplaatsen. Voor elke soort van afwerking – mat, zijdeglans of hoogglans gelakt – zijn er onderhoudsproducten ontwikkeld. Vraag er naar in uw toonzaal.

In de was gezette oppervlakken
De iets oudere massieve meubelen zijn vaak behandeld met was. De laatste jaren komt de matte vernis meer en meer voor. We hebben specifieke reinigings- en onderhoudsproducten voor in de was gezette oppervlaktes. Wij adviseren deze boven een standaard reinigingsproduct.

Onderhoudstips voor behandelde houtoppervlakken

› Normaal onderhoud: Afstoffen en vochtig schoonvegen, nawrijven met een verzorgende bijenwasemulsie. Na het drogen met een pluisvrije doek opboenen.

› Bij een dof oppervlak: Reinigen met plantaardige zeep, met bijenwaspolitoer naboenen.

› Bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Een beetje wasbalsem reinigingsmiddel op een dun schuurpapiertje aanbrengen en voorzichtig uitwrijven. Het ruwe hout met bijenwaspolitoer inwrijven en naboenen.

Geoliede oppervlakken

› Normaal onderhoud Geoliede oppervlakten onderhoud je best door op regelmatige tijdstippen natuurhars- of parafinneolie gelijkmatig aan te brengen. Nawrijven met een pluisvrije doek.

› Bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Het vuil met een fijn schuurpapier verwijderen. Reinigen met plantaardige zeep en oliën. Na het drogen, nawrijven met een pluisvrije doek.

› Bij schade en sterk afgesleten opervlakken: Ontstoffen, reinigen met plantaardige zeep, voorzichtig naschuren, en met een dunne laag olie inwrijven.

Voor een compleet overzicht aan onderhoudsproducten komt u best naar onze meubelzaak. Veel fabrikanten adviseren een specifiek reinigings- en onderhoudsmiddel voor hun meubel, op basis van de gebruikte afwerking van het meubel. Laat uw meubelzaak dit voor u nagaan. Zij helpen u met plezier verder!

› Krassen op gepolijst hout?
Bet de plek in met een 1/1-mengeling van azijn en olie. Polijst na met een zachte lap.

› Krassen in meubelen of deuren?
Diepere krassen kun je vullen met boenwas of vloeibaar hout en daarna eventueel nakleuren met een retoucheerstift.