Nieuws, Onderhoud

Leder, algemene onderhoudstips

Leder, Algemene Onderhoudstips

Leder is een echt natuurproduct, waardoor rekening dient gehouden te worden met een aantal (natuurlijke) fenomenen. Net als elke andere materie is ook meubelleder onderhevig aan slijtage en veroudering. Meer concreet spelen bij leder de volgende factoren een rol:

Een leder dat uitdroogt – meestal door een gebrekkig onderhoud, al dan niet in combinatie met een droge omgeving – wordt snel poreus en gaat sneller substanties uit zijn directe omgeving opnemen met mogelijke schadelijke gevolgen. Vooral in goed geïsoleerde huizen is het belangrijk om op regelmatige tijdstippen het leder te voeden. Om verkleuringen en uitdroging van het leder te voorkomen, is het net als bij andere materialen aangewezen om direct zonlicht te vermijden.

Wrijving
Vooral jeans zal een grotere wrijving veroorzaken dan linnen of zijde. Elk stuk leder dat volgens de gangbare Europese normen wordt getest, ondergaat tal van wrijftesten. Deze stellen de minimumvoorwaarden op waaraan een goed leder moet voldoen. Maar na verloop van jaren kan elk leder dat wrijvingen ondergaat, hoe minimaal ook, hierdoor in meerdere of mindere mate “verslijten”.

Plooivorming
Nieuw leder is vrij stug. Bij het gebruik van het zitmeubel verzachten vulling en veermateriaal. Het leder past zich daaraan aan en rekt mee, zodat er plooien kunnen ontstaan, een normaal fenomeen. De grootte van de plooien wordt beïnvloed door de grootte van het stuk leder van het zitvlak of de rug. Bij een zitmeubel met een hardere vering zal het leder strakker blijven. Bij een zachter meubel zullen meer plooien ontstaan.

Inwerking van zweet en vet
Zweet en vet zijn bij uitstek de substanties die het verouderingsproces van het leder kunnen versnellen. Een goed onderhoud- waardoor de uitdroging wat vertraagd wordt en deze substanties in zekere mate vermeden en verwijderd worden- gaan dit proces wat afremmen, maar hoe dan ook zal een zetel die veel gebruikt wordt altijd wel iets van zweet en vet opnemen en daardoor aan veroudering onderhevig zijn.

 

Afdekkingsgraad van het leder
Hoe beter de leders afgedekt zijn, hoe beter het bestand is tegen inwerking van zweet en vet, alsook tegen wrijvingen. De meeste natuurlijke ledertypes hebben geen beschermende pigmentlaag en zijn bijgevolg poreuzer. Elke ledersoort vereist een specifiek onderhoud.

Aniline- en semi-aniline leder
Dit hoogwaardige leder vraagt om een voorzichtige en respectvolle behandeling. Hou hier ook rekening mee tijdens het dagelijks gebruik. Wij adviseren hier om een professionele reiniger in te schakelen.

Gewoon afgedekt leder
Dit leder vergt slechts weinig onderhoud. Voor de regelmatige poetsbeurt volstaat het om het leder af te stoffen met een zachte, droge doek of een lichtjes bevochtigde zeemlap (droog nawrijven!). Probeer toch minstens eenmaal per jaar je lederen meubelen grondig te reinigen en te voeden. Hiervoor gebruik je best een lauw sopje handwarm water met een natuurlijke of neutrale zeep. Maak je zeem niet te nat. Wrijf droog na met een zuivere zachte doek en fris het leder daarna op met een ledermelk of andere ledercosmetica (zie verder: onderhoudsproducten).

Nubuckleder
Voor de normale reiniging volstaat voorzichtig stofzuigen met het zetelmondstuk of een geborsteld opzetstuk. Sterk belaste plekken kun je met een zachte kledingborstel of een spons opruwen. Voor een grondige reiniging ga je te werk zoals bij gewoon leder, gebruik voor het naboenen echter geen ledermelk maar een speciale spray (zie verder: onderhoudsproducten). Bij twijfel, contacteer je ook hier best een professionele reiniger