Onderhoud

Metaal in je interieur

Metaal In Je Interieur
Metaal In Je Interieur

De populariteit van metaal in het interieur is de laatste jaren sterk gestegen. Om je meubelen van metaal tegen roest of verwering te beschermen, worden ze meestal door de fabrikant aan een gepaste behandeling onderworpen.

Voor elk hard, zacht, behandeld of onbehandeld metaal bestaan er speciale politoeren. Wrijf de politoeren steeds zoveel mogelijk uit. Groeven maak je zuiver met een zachte tandenborstel, laat niks liggen op het metaal dat zou kunnen krassen.

Staal (gelakt of ongelakt)

Bij ongelakte stalen meubelen is roest een gewaardeerd teken van ouderdom. Indien je dit wenst, kun je roest met fijne staalwol wegwerken. Gelakt of poeder gelakt staal zal minder snel roesten. Wanneer je stalen meubelen nat reinigt, droog je ze best goed na ! metaal

Ijzer

Om hun eigenheid en kleurdiepte als natuurlijk materiaal te behouden, worden ijzeren meubelen voor binnengebruik meestal niet gelakt of afgelakt. Ijzer vereist een bijzondere reiniging om aantasting door oxidatie te verhinderen. Ge – bruik de door de fabrikant aanbevolen middelen.

Tuinmeubelen uit ijzer zijn over het algemeen behandeld zodat ze weer en wind kunnen doorstaan.

Chroom, messing, koper

Chroom, messing en koper moet je met een zachte doek regelmatig schoonwrijven. Vlekken op chroom kun je schoonwrijven met een vochtige doek en wat natriumcarbonaat.

Roest werk je weg met een metaalreiniger. Koper wordt brandschoon door het met hete zuurkoolbouillon af te wassen, koud na te spoelen en op te blinken. Aangeslagen messing reinig je met zout of azijn. Ongelakte messing kun je behandelen met een pasta van zout en citroensap .

Roestvrij edelstaal

Kleine schoonheid probleempjes los je op met een staalreiniger. Gepolijst edelstaal moet af en toe met een politoer worden behandeld. Zeer behulpzaam zijn speciale sponsjes met natuurlijke reinigingsstoffen zoals bijv. kokoszeep. Doffe plekken worden na een behandeling met een mix van geslibd krijt en azijn weer zo goed als nieuw.