Natuurlijke vezels
Natuurlijke vezels worden gemaakt van planten (katoenplant = katoen, vlasplant = linnen), van de vacht van dieren (wol, mohair) of ze worden door de diertjes zelf gemaakt (zijderupsen). Natuurlijke vezels zijn hernieuwbare grondstoffen: planten en dieren geven immers elk jaar opnieuw opbrengst. Natuurlijke vezels zijn over het algemeen zeer huidvriendelijk en nemen goed vocht op.
Synthetische of halfsynthetische vezels
Synthetische vezels worden door de mens gemaakt, dit gebeurt met chemische stoffen die bijna allemaal uit ruwe olie worden gehaald. Voorbeelden zijn polyester, polyamide, acryl, dralonvelours,…. Een halfsynthetische stof is bijvoorbeeld viscose. Viscose wordt op plantenbasis (cellulose) industrieel vervaardigd. Viscose is zacht en antistatisch maar vanwege zijn matige sterkte echter niet overal inzetbaar. In tegenstelling tot natuurlijke vezels zijn synthetische vezels geen hernieuwbare grondstoffen, ze zijn wel zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en bijzonder slijtvast. Ze zijn licht- en kleurvast, vormbestendig, scheurvast, moeilijk ontvlambaar en niet temperatuurgevoelig
Algemene onderhoudstips
Voor de regelmatige schoonmaakbeurt kun je de bekleding van de zetels met een zachte borstel afstoffen of stofzuigen met het zetelmondstuk
Om de zoveel jaar kun je de zetels grondiger reinigen met het in de handel verkrijgbare droge schuim waarmee waterranden worden vermeden. Let goed op de gebruiksvoorschriften van het schuim en op de reinigingsaanbeveling van de fabrikant. Probeer de producten altijd eerst uit op een minder zichtbare plaats van uw meubel.
Afneembare zetelbekledingen mogen enkel in de wasmachine worden gewassen wanneer de fabrikant de wasmachinevastheid garandeert.
Weetjes
Bij de aankoop van uw meubel kan u meestal de stof een antivlekken behandeling laten geven. De stof wordt hierdoor water- en vlekafstotend, wat een hele boel narigheid kan besparen.
Zitkommen of zitplooien zijn volkomen normaal. Het volstaat om de bekleding of kussens af en toe op te schudden, glad te strijken of met een natuurhaarborstel te borstelen. Stoffen veloursstoffen ondergaan wijzigingen. Er kunnen drukplaatsen ontstaan die de vakman ‘gebruikslustre’ noemt. Dit is geen slijtageverschijnsel, lustreglans komt door de werking van licht en schaduw zeer elegant over en na verloop van tijd krijgt de bekleding een gelijkmatig effect.
Afgestoten haren van mohairvelours zijn geen drama. De polen zullen zich opnieuw sluiten. Nooit tegen de draad in borstelen of stofzuigen!
De laatste jaren zijn de water- en vuilafstotende stoffen zeer sterk aan het opkomen in onze interieurcollecties. Door een revolutionaire behandeling kunnen de meeste huishoudelijke vlekken (wijn, inkt, saus, vet, modder, chocolade, crème, enz.) eenvoudigweg met water en een doekje gereinigd worden. Ideaal voor gezinnen met jonge kinderen en/of huisdieren!