Leder, vele soorten
Glad leder, dik leder en antiek leder
De omzetting van huid naar leder vraagt ongeveer dertig tot vijftig bewerkingsfasen. Dit hele proces, dat al snel een drietal weken kan duren, noemt men het looien van leder. De kant van de huid waar vóór het looien de beharing of de wol was, de zogenaamde nerfuid, wordt glad leder. De andere zijde wordt daim of suède.
Zwaar en sterk leder met een dikte van minstens 2 mm, noemt met dik leder. Door bijkomende inkrimpingprocédés wordt de nerfstructuur extra geaccentueerd, wat aan dit dik leder zijn typische, rustieke karakter verleent.
Antiek leder is leder van de meest hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor worden uitsluitend uitgelezen huiden gebruikt. Dit leder wordt vaak donker geverfd en met speciale lak afgewerkt waardoor het zijn typisch antieke patine verkrijgt.
Goede redenen voor leder
› duurzaam natuurproduct
› onderhoudsvriendelijk
› uniek, elke huid is anders
› zeer sterk
› tijdloos
› duurzaam natuurproduct
› onderhoudsvriendelijk
› uniek, elke huid is anders
› zeer sterk
› tijdloos
Leder is een natuurproduct
Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en daardoor bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kledij en meubelen. Leder heeft traditie. Dankzij het looien komt men van de ruwe huid tot een duurzaam, zacht en soepel leder, een moeizame en lange weg wordt hierbij afgelegd.
De prijs van het leder wordt bepaald door de grootte en de gaafheid van de dierenhuid. Leder is levend materiaal dat ademt en flexibel is. Nerven, poriën, littekens, insectenbeten, kleurverschillen,… maken elk stuk leder uniek.