Zitmeubels, Info, Nieuws

Soorten Leder

Soorten Leder

Vol-aniline leder
Vol-aniline leder krijgt uitsluitend een vatverving zonder beschermlaag. Het is de meest natuurlijke ledersoort, is bijzonder mooi en gemaakt van de mooiste huiden. Het voelt zacht en soepel aan en de natuurlijke littekens en kleurnuances (pigmenten in de huid) zijn duidelijk zichtbaar. Hogere prijsklasse en gevoeliger voor vlekken en zonlicht

Semi-aniline leder
Semi-aniline leder is een prachtige, soepele leersoort met een duidelijke combinatie van de praktische positieve kenmerken van gedekt leder en de natuurlijke uitstraling en comfort van vol-aniline leder. Voor de milde afwerkingsbehandeling worden alleen organische pigmenten gebruikt die het leder iets beter beschermen tegen vuil, omgevingsinvloeden en veroudering dan bij vol-aniline leder, en die er voor zorgen dat dit leder gelijkmatiger van kleur wordt. Midden prijsklasse.

Gedekverfd leder
Gedekverfd leder, of gedekt leder, is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden in de huid minder opvallen. Deze fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf (zonlicht, vuil, vocht, etensresten,…). Om fouten in het leder te corrigeren wordt de bovenlaag vaak gepolijst, waarna er een kunstmatig nerfpatroon op wordt aangebracht. Gedekt leder heeft goede, stabiele gebruikseigenschappen, daarom is deze ledersoort ideaal voor een gezin met kinderen. Goede prijs/ kwaliteitsverhouding, meestal in de iets lagere prijscategorieën.

Splitleder
Splitleder is een bovenhuid die nog een keer geplitst wordt om daarna voorzien te worden en een polyurethaanlaag en diverse verflagen. Splitleder heeft een kunstmatig geprinte nerfstructuur en is meestal erg stug door de vele lagen aangebrachte producten. Splitleder wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt op zittingen, armleunen of de voorrug, maar kan wel gebruikt worden om grote rechte oppervlaktes zoals de achterkant en de zijkanten te bekleden

Geschuurd leder: daim (suède) en nubuck
Zoals in een eerder bericht aangegeven wordt daim of suède aan de vleeskant aangeschuurd of opgeruwd. Om daim te bekomen wordt de onderkant van de gelooide huid geschuurd. Daim is zacht en fluweelachtig. Nubuck leder is eveneens een ‘geschuurd leder’ dat geslepen wordt aan de nerfzijde (waar voor het looien de beharing of de wol was). Het is een fijn, edel, fluweelachtig leder, en gevoeliger voor vuil dan daim, omdat de vezels iets korter zijn.