Nieuws

Kindje op komst? Onze tips voor een toffe én veilige kinderkamer!

Kindje Op Komst? Onze Tips Voor Een Toffe Én Veilige Kinderkamer!

Kindje Op Komst? Onze Tips Voor Een Toffe Én Veilige Kinderkamer!
Als er een kindje op komst is, wordt vaak snel een kamer ingericht. Vaak hangen de inrichting en kleur van de kinderkamer samen met het geslacht van de aanstaande.
Het moet er vooral plezierig uitzien, maar veiligheid is nog belangrijker. 

Het interieur is vaak bepalend voor de manier waarop kinderen spelen, zich gedragen en zich veilig kunnen voelen. Een goed interieur zal een kind bij zijn ontwikkeling helpen. Zeker als het uitnodigt tot spelen. Bij Meubelen Moens vind je knappe baby- en kinderkamers die stuk voor stuk de ontwikkeling bevorderen en er speels uitzien, van toonaangevende en vooral veilige merken zoals Flexa, Lifetime en Bopita.

Maar hoe belangrijk deze speelhoeken ook mogen zijn, wist u dat jaarlijks zo’n 70.000 kinderen onder de vijf jaar in het ziekenhuis moeten worden behandeld vanwege allerlei huiselijke ongelukjes. En wist u dat het leeuwendeel van hen bestaat uit één- en tweejarigen? Richt uw huis daarom zo veel mogelijk kindvriendelijk in, een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje. Een tip is om zelf uw huis eens op handen en voeten door te lopen en te kijken waar u tegen aan loopt, of wat gevaarlijk zou kunnen zijn.

Vallen en stoten

De meeste ongelukken gebeuren met vallen en botsen. Nog wankel op de voetjes valt de kleine gemakkelijk om. Voorkom daarom allerlei scherpe hoeken en kanten. Met name op plekken waar uw kind vaak komt, denk bvb aan een vierkante of rechthoekige salontafel. Punten en hoeken kunt u wegwerken met opzetbare ronde randen, het voordeel daarvan is dat u ze later altijd weer weg kunt halen. Een ronde salontafel is uiteraard ook een goede oplossing. Vermijd ook losse kleedjes en zorg voor een zachte vloerbedekking.

Klimmen van een kind

Als het even kan klimt een kind overal op. Het is immers nieuwsgierig en wil alles zien. Reken daar dan ook op door:

  • alle kastjes waar ze bij zouden kunnen goed te verankeren,
  • kastjes goed af te sluiten met haakjes, sloten of vergrendelingen,
  • loszittende snoeren weg te halen, vast te zetten of af te schermen met speciale plinten of snoergoten,
  • de ramen goed te beveiligen. Raambeveiligers of -vergrendelingen zijn noodzakelijk. Deze krijgt een kind niet open, of slechts een beperkt aantal centimeters,
  • gevaarlijke en hete stoffen buiten hun bereik te houden. Plaats ze niet zo maar op een tafel of het aanrecht. Doe ze achter slot en grendel, en gebruik zo veel mogelijk kindvriendelijke doppen.

Elektriciteit

Hoewel al veel woningen beschermd zijn met een aardlekschakelaar zou ik hierop alleen niet durven te vertrouwen. Het is daarom altijd goed om de stopcontacten af te schermen met afdekplaatjes of pluggen die de hele doos afdekken. Er zijn ook kindvriendelijke wandcontactdozen te koop.

Deuren en ramen

De deuren en ramen zijn befaamd. Vingers er tussen of kind weg terwijl dat niet de bedoeling was. Zorg daarom voor een deurbuffer, –beveiliger of speciale –strip. De deurstrip voorkomt dat de vingers tussen de deur kunnen komen. Zorg dat de deur alleen maar wat verder open kan als u dat wil. Het zelfde geldt voor het dicht vallen van een deur. Voorkom dat met een wig of een speciaal haakje. Soortgelijke maatregelen kunt u treffen voor uw ramen.

Trap en balkon

Voorkom het vallen van trap of balkon met een traphekje van minimaal 75 cm hoog, waarvan de spijlen niet meer dan 4 à 5 centimeter uit elkaar staan. Als u het hekje wilt openen, moet het zo geplaatst zijn dat het naar u toe opent en niet van u af. Want dat is gevaarlijk, ook voor u. Voorkom ook voorwerpen en kleedjes waarover en waardoor men kan uitglijden.

Badkamer en keuken

Kijk uit met warm water, oven en fornuis. Hier gebeuren nogal wat ongelukken mee. Laat u kind nooit alleen in een badje. Pas ook op de commode. Houdt de kleine in de gaten, en zorg liefst ook nog voor een zeer zachte vloerbedekking, voor het geval dat het eens mis mocht gaan. Maar als u alles in de gaten houdt, en de juiste aanpassingen aanbrengt, neemt u uzelf en uw kind veel toekomstige zorgen uit handen. Ik wens u daarbij veel succes.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *